De flesta av oss står inför utmaningar just nu. En helt ny verklighet som kan förlama till och med den mest ärrade veteran. Vi kan se alla reaktioner på stress. Vissa flyr, andra fäktar och några blir som förlamade och kan inte ta sig för någonting. Som en vän sa till mig igår:
”Det känns som att jag står i mitten av ett rum.
Det brinner överallt runt omkring mig och jag vet att det kommer göra ont att ta mig ut oavsett vilken väg jag tar, men huvudet känns som en svärm med getingar och jag kan inte fatta beslut!”
SAFE-modellen
Igår lyssnade jag på en podcast som verkligen talade till mig! En av lärdomarna jag tar med mig är en modell för att ta sig igenom svårigheter. Man har observerat människor som är bra på att ta sig igenom motgångar och dokumenterat deras beteenden. Forskningen har sammanställts i akronymen SAFE. Jag har sammanfattat kontentan av modellen nedan:
S – Stanna upp och landa i obehaget. Rusa inte iväg och agera överilat och panikartat för att bli kvitt dina känslor utan observera dem och förstå dem. Att skriva dagbok kan hjälpa, likaså promenader och att prata med någon.
A – Acceptera din reaktion, oavsett vad den är. Var snäll mot dig själv! Döm inte dig själv och jämför inte din reaktion med andras. På samma sätt, visa omtanke och empati med andra som har det tufft. Försök inte slå bort det genom att säga att ”det ska nog lösa sig ska du se” eller något liknande. Lyssna, bekräfta och förstå.
F – Fokusera på vad du kan lära dig. Hur ser det ut på andra sidan tunneln? Vad finns där som du inte har nu? Vilka lärdomar tar du med dig ur detta som du kanske inte annars hade lärt dig? Fundera på hur du vill att ditt liv ska vara när detta är över.
E – Engagera dig i konstruktiva beteenden. Vad kan du göra för att ta dig framåt? Du behöver inte ha lösningen på allt. Det är lätt att bli handlingsförlamad då. Små steg framåt, åt rätt håll, kommer hjälpa dig att förbättra din situation och ta dig närmare en lösning. Det kan vara så enkelt som att höra av dig till en vän och visa ditt stöd.
Inom positiv psykologi menar man inte att man bara ska ha positiva känslor. Det är helt ok att känna sig ledsen och inte vara på topp. Om man ser de negativa känslorna och omständigheterna som möjligheter till lärande så kan de faktiskt bidra till en ännu bättre situation i framtiden. Hur ofta hör vi inte någon som har varit igenom något tufft säga:
”Jag önskar inte min värsta fiende detta, men samtidigt skulle jag inte ha velat ha det ogjort. Jag är en annan människa idag på grund av det!”
Vi vet detta i efterhand, men det kan vara svårt att komma ihåg det när vi är mitt uppe i det. Men jag tror att det viktigaste av allt är att vara snälla mot oss själva och vår omgivning. Som Robbie Williams sjunger i Advertising Space:
”Please be gentle, I’m still learning”
Om du vill lyssna på hela podcasten hittar du den här (eller där poddar finns) :

Jag hoppas att detta kunde hjälpa dig på något sätt. Om det finns något jag kan göra för dig vet du var jag finns.
0 kommentarer