Det är bara en fas!

Det är bara en fas!

Så satt hon där. Vi kan kalla henne Lisa. Hon som förra veckan var så exalterad och positiv. Då studsade hon fram mellan mötesrummen och tyckte att dagarna gick alldeles för fort! Var det redan dags att gå hem? Hon som hade så mycket mer kvar att ge!

Nu var det en helt annan tjej som satt där i fåtöljen. Ihopsjunken som en säck potatis. Uppgiven och nedstämd. Jag var inte hennes chef, men jag visste vem hon var. Vi hade haft ett möte för ett par veckor sedan. Nu såg jag henne och förstod. Jag gick fram och satte mig hos henne.

”-Hej Lisa! Hur är det?”

Hon tittade på mig som om hon var på vippen att säga ”Bara bra!”, men hejdade sig av min blick och sa:

”-Vet du… det är faktiskt skit… Syns det?!”

Det som hände sedan förändrade den dagen för henne, och kanske hela veckan. När vi skildes åt en halvtimme senare var hon märkbart lättad och hade fått tillbaka glöden i blicken.  

leende kvinna

Detta är ett exempel som jag alltid kommer komma ihåg, men jag har många fler. Den metod som jag använde mig av är ganska enkel, men oerhört kraftfull! Vissa är utbildade, men jag upplever att det är förvånansvärt få som faktiskt medvetet praktiserar metoden i verkliga livet.

Metoden är så kraftfull att jag tycker att alla borde känna till den. Man kan ha nytta av den som ledare men även för egen del när man vill förstå sig själv och sina egna reaktioner och behov.

Så vilken metod är det jag pratar om?

Situationsanpassat ledarskap

För en snabb genomgång av modellen, se denna video av Matt McKinney:

I detta blogginlägg kommer jag inte primärt att fokusera på de olika ledarstilarna utan snarade de olika utvecklingsfaserna. Min erfarenhet är att förståelse för dessa är oerhört viktigt för att kunna möta människor där de är och anpassa kommunikation och ledarskap efter behov.

När du ställs inför en ny situation, som till exempel att du får ett nytt ansvar delegerat till dig eller när du byter jobb, går du igenom 4 olika utvecklingsfaser. Vi stannar olika länge i faserna beroende på faktorer så som erfarenhet, självförtroende, vilket stöd vi får av omgivningen, förutsättningar för lärande etc.

Det viktiga att poängtera är att

ALLA

går igenom dessa faser!

Min beskrivning av utvecklingsfaserna:

U1: Den entusiastiska nybörjaren. Här har du högt engagemang och låg kompetens. Man kan säga att du är lyckligt omedveten om hur mycket i den nya situationen du för närvarande inte känner till. Lite smekmånad skulle man kanske kunna säga! Du behöver tydlighet, närvaro och uppmuntran från din chef.

U2: Den desillusionerade medarbetaren. Här har du något mer kompetens än i U1, men nu har ditt engagemang sjunkit. Ju mer du lär dig, desto mer inser du hur mycket du inte kan! Känslan av att det var svårare än du trodde och att du kanske inte kommer klara av det smyger på dig. Nu är smekmånaden definitivt över och det kan vara riktigt jobbigt! Du behöver förståelse, stöd och uppmuntran från din chef.

U3: Den kompetenta, men försiktiga, presteraren. Här har din kompetens ökat ytterligare och ditt engagemang är också högre än i U2. Det börjar bli roligt igen, och du börjar känna att det kanske kommer gå bra trots allt! Du vill ha bekräftelse från din chef om att du utvecklas och att det du gör är bra. När chefen visar förtroende för dig växer du och utvecklas vidare.

U4: Den oberoende och självsäkra presteraren. Här har du både hög kompetens och högt engagemang. Du arbetar självständigt och målmedvetet. Du upplevs av andra som en expert inom ditt område och blir ofta rådfrågad. Du vill ha din chefs förtroende att jobba självständigt och själv flagga om du behöver hjälp. Bekräftelse för det fina jobb du gör är grädde på moset och får din dag att bli ännu bättre!

situationsanpassat ledarskap

Modellen för Situationsanpassat Ledarskap skapad av Paul Hersey och Ken Blanchard. Observera att D1 i modellen motsvarar U1 i min beskrivning på svenska ovan. Man kan även backa i utvecklingsfas när något sker som rubbar engagemanget, men det syns inte i modellen.

Som ni säkert förstår nu hade Lisa i exemplet ovan kommit in i U2 och började undra om hon hade begått ett misstag när hon sökte jobbet. Jag fanns där för henne, lyssnade, förstod och beskrev modellen för henne. Hon kände igen sig i min beskrivning och pustade ut när hon förstod att det bara var en fas som alla går igenom och att den går över. Nu förstod hon också vad hon behövde från sin chef och hur hon kunde förklara det för honom. Det gjorde hela skillnaden för henne!

 

Jag har sedan många år tillbaka haft med en beskrivning av Situationsanpassat ledarskap i min introduktion till nya medarbetare just för att förebygga denna djupa dipp. Istället skapas en öppen dialog där medarbetaren kan uttrycka var de befinner sig just nu, hur det känns och vad de behöver av mig. Transparens och en gemensam vokabulär som ger trygghet och gemenskap. Det kan jag varmt rekommendera!

Som avslutning vill jag citera Robbie Williams i Advertising Space eftersom det är viktigt att även tänka på sina egna behov och reaktioner när man lär sig något nytt.

 

”Please be gentle, I’m still learning”

Var detta av värde för dig? Prenumerera på vårt nyhetsbrev för ännu mer inspiration och tankar kring positivt ledarskap!

 

We respect your email privacy

4 Kommentarer

 1. Nina

  En modell som även jag känner till och använder mig av dagligen, på arbetet och när jag stöttar och coachar mina döttrar framåt i livet. Men vad du också gör som inte alla ledare har tid med är att du ser individen. Du är intresserad och du ignorerar inte eller tänker att det är inte min sak att hantera. Det är väldigt osjälviskt och gör just dig till den duktiga ledare du är!

  Svara
 2. Karolina

  Tack för att du delar med dig av den metod du använder dig av. Känner till den och tycker den är bra både som chef och i relation till sin egen chef. Håller med Ninas kommentar ovan. Tror att det handlar mycket om att du ser individen. Viktigt tror jag är att du bryr dig om och är intresserad av människor. Känner inte dig, men inlägget säger mycket. ☀️☀️☀️

  Svara
  • Anna Gamalielsson

   Glad för att du uppskattade inlägget Karolina! Och tack för din fina kommentar! 🤗

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också:

Konsten att hantera motgångar

Konsten att hantera motgångar

De flesta av oss står inför utmaningar just nu. En helt ny verklighet som kan förlama till och med den mest ärrade veteran. Vi kan se alla reaktioner på stress. Vissa flyr, andra fäktar och några blir som förlamade och kan inte ta sig för någonting. Som en vän sa till...

Vill du ha inspiration och erbjudanden

från Vattna Där Det Gror?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

We respect your email privacy

KONTAKTA OSS:
+46 70 996 93 97

Ⓒ 2020 Vattna där det gror
Webbdesign & Create

Dela gärna!

Tyckte du om inlägget, dela gärna så att fler kan läsa det😊