Konflikter och behov

Konflikter och behov

Konflikter är något som kan vara oerhört dränerande! Det är lätt att tänka att det är den andra personen som är dum i huvudet, lat eller kanske oresonlig. Jag skulle vilja påstå att alla konflikter på något sätt beror på behov som inte tillgodoses. Det kanske låter konstigt, men jag ska förklara hur jag tänker. Låt mig ge några exempel!

En konflikt i en kärleksrelation

En man skäller på sin fru för att hon på morgonen provar en massa kläder och inte hänger tillbaka dem i garderoben när hon ratar dem utan istället slänger dem på en stol i sovrummet. Han blir irriterad på detta och tycker att frun är en riktig slarver och han är trött på att se ett gigantiskt klädberg varje dag! Frun blir ledsen och känner sig påhoppad och börjar kritisera mannen för något han inte gör eller gör fel. Konflikten är ett faktum och de skiljs åt som ovänner den morgonen.

Vad skulle kunna vara mannens behov som inte tillgodoses?

Kanske är det ett ordningssinne som vill ha det undanplockat och rent runt omkring sig?

Vad skulle kunna vara fruns behov som inte tillgodoses?

Hon kanske har ett behov av att känna sig attraktiv och få uppskattning från sin man?

En konflikt på jobbet

Ett annat exempel är en medarbetare som inte presterar. Chefen upplever att det spenderas mer tid med att fika och skvallra än att jobba. Medarbetaren kommer till jobbet lagom till 9-fikat och lämnar kontoret efter eftermiddagsfikat eller absolut senast vid 16.

Arbetsuppgifter som ges till medarbetaren blir ofta bortglömda eller så blir de utförda med dålig kvalitet och chefen känner sig tvingad att följa upp allt och dubbelkolla allt så att det inte blir fel.

Chefen har haft flera samtal med medarbetaren om detta och ställt krav på förbättring, men känner att det är svårt att nå fram, och någon förbättring blir det aldrig. Det blir snarare bara sämre och sämre.

Vad skulle kunna vara chefens behov som inte tillgodoses?

Kanske är det tillit? Att kunna lita på att medarbetaren gör sitt jobb utan att behöva kontrollera allt? Kanske är det att vilja leverera med kvalitet?

Vad är medarbetarens behov?

Kanske är det bekräftelse? Att känna sig omtyckt? Kanske är det goda relationer med kollegor och sin chef? Eller kanske att känna sig betydelsefull och viktig för leveransen?

Tips för att hantera konflikter

Det är enklare att se detta när det gäller konflikter som involverar andra än dig själv, för då står du naturligt utanför konflikten och kan objektivt titta in på den och reflektera över orsakerna. Det är därför viktigt att ta ett steg tillbaka, även när det gäller dina konflikter och analysera vad som egentligen kan ha hänt.

Men gör inte misstaget att anta en massa saker om din motpart och måla upp det som sanningar. Ställ frågor nyfiket och utan att på något sätt skuldbelägga. Visa att du bryr dig om er relation och att du vill få den att fungera.

Om det finns något du kan ta på dig skulden för, så gör det direkt och be om ursäkt! Det är få saker som är så avväpnande i en konflikt som detta!

Jag säger inte att det är lätt att lösa konflikter, och bland lyckas man faktiskt inte. Men jag tror absolut att det blir lättare om man tar ett steg tillbaka, ser det från den andres perspektiv, reflekterar över mina och den andres behov och tar ett samtal om det, vänligt, nyfiket och lösningsorienterat.

 

Lycka till med era samtal och kom ihåg!

Never ASSUME, it makes an ASS out of U and ME

en katt och en hund bredvid varandra

Var detta av värde för dig?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för ännu mer inspiration och tankar kring positivt ledarskap!

 

We respect your email privacy

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också:

Konsten att hantera motgångar

Konsten att hantera motgångar

De flesta av oss står inför utmaningar just nu. En helt ny verklighet som kan förlama till och med den mest ärrade veteran. Vi kan se alla reaktioner på stress. Vissa flyr, andra fäktar och några blir som förlamade och kan inte ta sig för någonting. Som en vän sa till...

Vill du ha inspiration och erbjudanden

från Vattna Där Det Gror?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

We respect your email privacy

KONTAKTA OSS:
+46 70 996 93 97

Ⓒ 2020 Vattna där det gror
Webbdesign & Create

Dela gärna!

Tyckte du om inlägget, dela gärna så att fler kan läsa det😊